English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
09.10.12
EFSA je objavila inicijalni pregled studije o GM kukuruzu i herbicidu glifosatu

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je zaključila kako je nedavno objavljeni članak o potencijalnoj toksičnosti genetski modificiranog kukuruza NK603 i herbicida koji sadrži glifosat, nedovoljne znanstvene kvalitete da bi se smatrao valjanim za procjenu rizika.

EFSA-inim inicijalnim pregledom je utvrđeno kako metodologija korištena u studiji te struktura studije nisu adekvatne te da rad nije u skladu s dobrom znanstvenom praksom.

Zbog tih nedostataka EFSA, trenutno, nije u mogućnosti promatrati zaključke autora kao znanstveno utemeljene te se ne mogu izvesti nikakvi zaključci o nastanku tumora u testiranih štakora.

Stoga, na temelju informacija objavljenih u radu, EFSA ne vidi potrebu za preispitivanjem svoje prethodne procjene sigurnosti kukuruza NK603, niti uzimanja u obzir tih rezultata prilikom trenutne procjene glifosata.

Per Bergman, direktor Odjela za znanstvene procjenu reguliranih proizvoda, voditelj EFSA-inog rada, kaže: "Neki mogu biti iznenađeni činjenicom da se EFSA-ina izjava više fokusira na metodologiju ove studije, nego na njene rezultate, međutim, to ulazi u samu srž problema. Prilikom provođenja studije presudno je osigurati pravilan okvir. Jasni ciljevi te ispravna struktura i metodologija stvaraju čvrstu osnovu iz koje će uslijediti točni podaci i valjani zaključci. Malo je vjerojatno da će studija biti pouzdana i valjana bez tih elemenata."

Kako bi omogućili potpuno razumijevanje studije, EFSA je pozvala autore da dostave dodatne ključne informacije.

EFSA-in inicijalni pregled je prvi korak u procesu od dvije faze. Druga analiza će biti objavljena do kraja listopada 2012. Uzet će se u obzir sve dodatne informacije dobivene od autora studije te ​​pregled procjena studije od strane država članica EU i analizu njemačkih vlasti odgovornih za procjenu glifosata.

Više detalja pogledajte na:
http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/121004.htm

 


Povratak Print Facebook Twitter