English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
27.10.11
Novosti iz EFSA-e
EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dopunila je svoje savjete potrošačima vezano za  konzumaciju klica nadovezujući se na epidemiju E. coli 0104:H4 u Francuskoj i Njemačkoj koja je bila ranije ove godine.

Europska komisija obavijestila je EFSA-u kako su zemlje članice EU završile svoje aktivnosti vezano za sljedivost klica u prehrambenom lancu. Nakon što je s tržišta svih zemalja članica uklonjen najvjerojatniji uzrok ove epidemije - specifična pošiljka sjemena biljke piskavice iz Egipta - EFSA je pregledala i nadopunila svoje savjete potrošačima. EFSA više ne savjetuje potrošače da „ ne uzgajaju klice za svoju vlastitu konzumaciju i da ne jedu klice ili njihovo sjemenje ukoliko nije temeljito skuhano", a upućuje ih da se za specifične savjete o konzumaciji klica obrate nacionalnim agencijama za sigurnost hrane.

EFSA koristi priliku kako bi podsjetila potrošače da se i dalje pridržavaju dobre higijenske prakse prilikom konzumacije svježeg povrća, što znači temeljito pranje ruku prije pripreme hrane kao i temeljito pranje povrća pod tekućom vodom, te odvajanje sirove od gotove ili kuhane hrane.

Ovi savjeti objavljeni su istovremeno sa znanstvenim izvješćem koje iz perspektive sigurnosti hrane daje sveobuhvatni pregled ove epidemije i pokušava odgovoriti na pitanje što se dogodilo što je dovelo do gotovo 50 smrtnih slučajeva, zbog čega se ova epidemija svrstava u jednu od najvećih kriza u sigurnosti hrane u EU.

EFSA-in znanstveni odbor za biološke opasnosti (Biological Hazards Panel) trenutno provodi procjenu rizika o EU lancu proizvodnje klica i njihovog sjemena, u skladu sa zahtjevom Europske komisije.  Njegovo objavljivanje očekuje se u idućim tjednima.

Izvješće o epidemiji pročitajte ovdje:

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2390.pdf

 

 


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije EFSA novosti:

 • Novosti iz EFSA-e
  EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
  (27.10.11)
 • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
  (22.04.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
  (21.04.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
  (11.04.11)
 • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
 • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
  „Znanstvena neovisnost i integritet “
  (22.02.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
  (06.12.10)
 • Vijesti iz EFSA-e
  Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
  (22.11.10)
 • Novosti iz EFSA-e
  15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
  (15.11.10)
 •