English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
07.10.11
Novosti iz EFSA-e
EFSA objavila prvo mišljenje o inspekciji mesa

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) završila je prvi dio velikog projekta koji će pružiti znanstveni temelj za modernizaciju inspekcija diljem EU.

U svibnju 2010. Europska komisija dostavila je EFSA-i niz zahtjeva za izdavanjem znanstvenih mišljenja o biološkim i kemijskim opasnostima za javno zdravstvo koje će provoditi inspektori za meso. Također, zatraženo je da se napravi usporedba podataka o specifičnim bolestima prenosivih hranom u državama članicama kako bi se upravljalo rizicima, te kako bi se inspekcijski postupci prilikom inspekcije mesa prilagodili nacionalnim potrebama. Pri izradi ovog mišljenja stručnjaci EFSA-e uzeli su u obzir posljedice za zdravlje i dobrobit životinja od svake nove predložene mjere.

Kako bi odradila ovaj složeni zadatak, EFSA je angažirala znanstvenike iz raznih znanstvenih polja, a projekt podijelila na šest manjih znanstvenih mišljenja odnosno znanstvenih izvješća. Prvo mišljenje obuhvaća inspekcijski pregled svinja.

Kako bi se identificirali i prepoznali najznačajniji rizici za javno zdravstvo, stručnjaci EFSA-e zamoljeni su da procijene prednosti i nedostatke trenutnih inspekcijskih metodologija, preporuče metode koje će uključiti opasnosti koje se do sada nisu uzimale u obzir prilikom inspekcije mesa, te predlože prilagodbu metoda i/ili učestalost inspekcija temeljenih na utvrđivanju stupnja opasnosti i epidemiološkim pokazateljima.

U području bioloških opasnosti, Salmonella, Yersinia enterocolitica, Toxoplasma gondii i Trichinella identificirane su kao prioritetni ciljevi na koje treba obratiti pažnju prilikom inspekcije mesa svinja na liniji klanja, zbog njihove učestalosti i utjecaja na zdravlje ljudi. Zaključeno je da trenutne metode pregleda ne omogućuju rano otkrivanje prve tri navedene opasnosti, te da se u trenutnoj inspekciji mesa ne prepoznaje razlika između čimbenika sigurnosti hrane od npr. čimbenika kvalitete mesa ili sprečavanja bolesti životinja.

Glavne preporuke za prevenciju bioloških opasnosti kod inspekcije svinjskog mesa:

• izostaviti rutinsko korištenje palpacije i/ili rez tehnike u rutinskom post-mortem pregledu svinje nakon klanja, zbog rizika od križne bakterijske kontaminacije.
• uvesti osiguranje svinjskih polovica na integrirani način, kombinirajući niz preventivnih mjera koje se primjenjuju na farmi i u klaonici, obzirom da jer to jedini put za učinkovitu kontrolu glavnih opasnosti.
• prikupiti i analizirati informacije o prehrambenom lancu na razini krda i u klaonici, kako bi se omogućila specifična procjena rizika na određenim kontrolnim točkama.

Daljnje preporuke za biološke opasnosti i druge kontaminante prilikom inspekcije svinjskog mesa pročitajte u izvješću.

http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/111003.htm

U pet preostalih znanstvenih mišljenja EFSA će dati preporuke za meso peradi, meso goveda starijih od šest tjedana, meso goveda mlađih od šest tjedana, meso ovaca i koza, te meso divljači iz uzgoja i drugih kopitara.


Povratak Print Facebook Twitter