English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
22.07.11
EFSA – informacije o virusima porijeklom iz hrane

Nakon salmonela, virusi porijeklom iz hrane drugi su važan uzrok bolesti porijeklom iz hrane u Europskoj uniji. EFSA je objavila izvješće u kojemu daje pregled najnovijih znanstvenih spoznaja o ovim virusima, te daje savjete o mjerama kontrole i prevenciji širenja virusa unutar EU.

Virusi su tek nedavno prepoznati kao važan uzrok bolesti uzrokovanih hranom. U 2009. godini uzrokovali su 19% od svih bolesti porijeklom iz hrane u EU, te izazvali preko 1000 epidemija koje su pogodile više od 8700 ljudi. Ukupan broj epidemija uzrokovanih virusima iz hrane povećao se od 2007. godine.

Znanstveno mišljenje EFSA-e daje informacije o norovirusu i virusu hepatitisa A u svježoj hrani, gotovoj hrani i školjkašima, kao što su kamenice, dagnje i jakobove kapice, obzirom da su one prepoznate kao prioritetna opasnost od strane WHO-a. Također, dani su  podaci i o virusu hepatitisa E, zbog njegove velike prevalencije kod svinja, a postoje i dokazi prijenosa putem hrane, iako su klinički slučajevi jako rijetki.

Prema mišljenju BIOHAZ znanstvenog odbora EFSA-e, učinkovite mjere za kontrolu širenja virusa trebaju se fokusirati na prevenciju kontaminacije u svim fazama proizvodnje, umjesto uklanjanja ili inaktivacije virusa u kontaminiranoj hrani. Temeljito kuhanje hrane je trenutno jedina učinkovita mjera za uklanjanje odn. inaktiviranje norovirusa ili virusa hepatitisa A iz kontaminiranih školjaka ili iz drugih svježih proizvoda. Meso i jetra također se trebaju temeljito skuhati kako bi se potrošači zaštitili od virusa hepatitis E.

Preporuke za mjere kontrole uključuju uvođenje mikrobioloških kriterija za noroviruse u školjkaša, osim za proizvode na kojima se nalazi  oznaka 'kuhati prije konzumiranja', te daljnji trening o virusnoj kontaminaciji hrane i okoliša za osobe koje posluju s hranom. Kako bi se spriječila infekcija virusom hepatitisa E, BIOHAZ odbor također ne preporučuje konzumiranje nedovoljno kuhanog mesa ili jetre domaćih ili divljih svinja osobama s oboljelom jetrom, smanjenim imunitetom te trudnicama.

Virusi se mogu prenijeti s osobe na osobu, što je najčešći put prijenosa, ili putem hrane ili vode koje su kontaminirane virusom. Bilo koja vrsta hrane može biti nositelj virusa, obzirom na činjenicu da se može kontaminirati putem zagađenog okoliša, tijekom prerade ili uslijed loše higijene prakse. Norovirus u ljudi, uzrokuje gastroenteritis - upalu želuca i crijeva. To je najčešći uzrok zaraznih gastroenteritisa u EU. Virusi hepatitisa A i E obično uzrokuju simptome slične gripi, ali također mogu dovesti do akutne bolesti jetre. Kriteriji sigurnosti hrane utvrđeni u Uredbi Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu (EC No.2073/2005) određuju prihvatljivost proizvoda ili serije hrane. Trenutno nema određenih kriterija za sigurnost hrane u vezi virusa u EU, ali gore navedena uredba predviđa da takve kriterije treba utvrditi za školjkaše, kada se utvrde analitičke metode.

Više o tome na http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/doc/2190.pdf

 

 


Povratak Print Facebook Twitter