English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
03.07.11
Vijesti iz EFSA-e
EFSA je dovršila procjenu svih zdravstvenih tvrdnji o općem stanju organizma

Kao što je najavljivano, EFSA-in Znanstveni odbor za dodatke prehrani, prehranu i alergene (NDA Panel) do kraja lipnja 2011. godine dovršio je procjenu svih zdravstvenih tvrdnji iz serije tvrdnji koje se odnose na poboljšanje općeg stanja organizma (tzv. 'general function claims'[1]). EFSA je do sada procijenila ukupno 2187 zdravstvenih tvrdnji dok je u zadnjoj, petoj seriji, procijenjeno još dodatnih 536 tvrdnji.

Od 536 procijenjenih tvrdnji iz zadnje serije pozitivnim mišljenjem ocijenjeni su: odnos između specifičnih prehrambenih vlakana i kolesterola; žitnih vlakana i rada crijeva; pića sa ugljikohidratima i elektrolitima i izdržljivosti; manje soli i krvnog tlaka; prehrambenih vlakana i smanjenog porasta glukoze u krvi nakon obroka;  melatonina i pospanosti te niskokalorične prehrane i tjelesne težine. 

Druge tvrdnje iz ove serije dobile su negativno mišljenje jer prema mišljenju stručnjaka NDA Panela nisu dovoljno specifične. To su tvrdnje poput "zdravlje žena" ili "mentalna energija". Odbijene su i tvrdnje koje svoje specifične učinke temelje na preširokim grupama proizvoda, poput voća i povrća. Također, odbijene su i one tvrdnje koje nisu potkrijepljene relevantnim studijama na ljudima. Takve studije su ključne u dokazivanju da hrana ili tvar za koju se tvrdnja navodi korisno djeluje na organizam, odnosno da je ta tvrdnja istinita.

Zadnjih 35 tvrdnji EFSA će objaviti u srpnju 2011. godine.

U Republici Hrvatskoj područje prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji regulirano je  Pravilnikom o prehrambenim i zdravstvenim tvrdnjama (NN 84/10).

Listu odobrenih i odbijenih zdravstvenih tvrdnji u RH možete pronaći na sljedećem linku MZSS-a: http://www.mzss.hr/hr/zdravstvo_i_socijalna_skrb/hrana/pravilnik_o_prehrambenim_i_zdravstvenim_tvrdnjama

 

[1] Prema članku 13.1 Uredbe EC broj 1924/2006 tzv. 'general function' tvrdnje vezane su uz prehranu i zdravstvene tvrdnje na prehrambenim proizvodima, a uključuju: ulogu nutrijenata odn. tvari na rast, razvoj i funkcioniranje organizma; utjecaj na psihološke funkcije ili ponašanje; tvrdnje vezane uz mršavljenje ili kontroliranje tjelesne mase ili smanjenje osjećaja gladi, povećanje osjećaja sitosti ili smanjenje dostupne energije iz hrane. Ove tvrdnje ne uključuju tvrdnje vezane uz razvoj djece, niti one vezane uz zdravlje i smanjenje rizika od određenih bolesti.

 


Povratak Print Facebook Twitter