English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
22.04.11
Vijesti iz EFSA-e
EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid

EFSA je objavila izvješće o razinama akrilamida u hrani, koji uključuje i procjenu izloženosti kako bi se procijenio unos akrilamida za različite dobne skupine, kao i glavne izvore akrilamida kojima su izloženi potrošači Europske unije putem hrane. Izvješće se temelji na podacima koje su poslale zemlje članice u razdoblju od 2007. do 2009. godine, a koristit će ga Europska komisija i zemlje članice kao pomoć u procjeni učinkovitosti dobrovoljnih mjera poduzetih od strane industrije s ciljem smanjivanja razina akrilamida.

Podaci s početka i kraja promatranog perioda pokazuju trend smanjenja razine akrilamida u krekerima, dječjim keksima i medenjacima, dok je trend rasta prisutan u dvopeku i instant kavi. Najviša prosječna razina akrilamida nađena je u čipsu od krumpira te u tzv. zamjenama za kavu odnosno napitcima od cikorije ili ječma.

Akrilamid je kemijska tvar koja nastaje u proizvodima koji sadrže škrob, na visokim temperaturama tijekom prženja i pečenja. U EFSA-inoj izjavi iz 2005. godine navodi se kako postoji potencijalna zabrinutost za zdravlje potrošača od akrilamida, za kojega je poznato da je karcinogen i genotoksičan (može oštetiti genetski materijal stanice). Temeljem preporuke Europske komisije iz 2007. godine, od zemalja članica zatraženo je provođenje godišnjeg monitoringa razina akrilamida te prosljeđivanje  podataka EFSA-i radi izdavanja godišnjeg izvješća. U izvješću se uspoređuju podaci iz 2009. g. s podacima iz 2007. i 2008. g. te daje procjena o predviđenim razinama izloženosti akrilamidu različitih dobnih skupina Europljana. Udruženi podaci monitoringa kombinirani su s podacima iz EFSA-ine europske baze podataka o individualnoj potrošnji hrane kako bi se procijenila izloženost europskog potrošača akrilamidu. Prženi krumpir (uključujući i pržene krumpiriće, tzv. pommes frites), pržena kava i kruh prepoznati su kao glavni izvor izloženosti akrilamidu kod odraslih, dok prženi krumpir, čips, keksi i kruh predstavljaju glavni izvor izloženosti akrilamidu djece i adolescenata.

Zaključak godišnjeg izvješća je, kao i ranijih godina, kako su dobrovoljne mjere razvijene od strane industrije, s ciljem smanjenja razina akrilamida u hrani, imale samo ograničen uspjeh. Stoga je poželjno i dalje smanjivati razine akrilamida u grupama hrane koje najviše doprinose izloženosti kao i provoditi monitoring dovoljnog broja uzoraka istih proizvoda kako bi se rezultati lakše interpretirali te uspostavili jasni statistički trendovi.

Više pročitajte na  http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2133.htm

 

 


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije EFSA novosti:

 • Novosti iz EFSA-e
  EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
  (27.10.11)
 • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
  (22.04.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
  (21.04.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
  (11.04.11)
 • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
 • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
  „Znanstvena neovisnost i integritet “
  (22.02.11)
 • Vijesti iz EFSA-e
  Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
  (06.12.10)
 • Vijesti iz EFSA-e
  Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
  (22.11.10)
 • Novosti iz EFSA-e
  15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
  (15.11.10)
 •