English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
22.02.11
Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
„Znanstvena neovisnost i integritet “

Nakon što je izabrana na drugi mandat  na čelo Europske agencije za sigurnost hrane , izvršna direktorica EFSA-e, osvrnula se  na znanstvenu  neovisnost i integritet Europske agencije za sigurnost hrane te  njihov  značaj i  ulogu u europskom sustavu sigurnosti hrane.

Prenosimo Vam dio njenog ekspozea, objavljenog na EFSA-inoj web stranici:

 „Stvaranje nacionalnih agencija i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) je ojačalo sigurnost hrane u Europi, osiguravajući čvrstu, znanstvenu osnovu za zakonodavstvo o hrani. Agencije su povećale transparentnost procesa procjene rizika u Europi i pružaju savjete neovisne od političkih, ekonomskih i drugih utjecaja. Europska unija je 2002. osnovala mrežu kako bi omogućila nacionalnim agencijama, više od 2500 znanstvenih stručnjaka i gotovo 400 nacionalnih znanstvenih organizacija, suradnju s EFSA-inim osobljem. Ova mreža se stalno razvija kako bi se zaštitilo zdravlje europskih potrošača i okoliš.

 EFSA, kao i druge agencije koje se bave procjenom rizika u zemljama članicama, ne može ispuniti svoju misiju bez doprinosa vrhunskih znanstvenika zaposlenih u istraživačkim tijelima i na sveučilištima. Njihovo iskustvo nam daje pristup najnovijim znanstvenim spoznajama i najbolju multidisciplinarnu stručnost na razini koju je sami ne možemo postići.

 
Znanstvenici u znanstvenim odborima nisu plaćeni za svoj rad (samo primaju naknadu za troškove) i dijele svoju stručnost uz svoje svakodnevne poslove, često posvećujući vikende i praznike kako bi pomogli EFSA-i i drugim agencijama. Istraživanje iz 2009. na 1000 EFSA-inih  stručnjaka je otkrilo da ih više od 60% odluči sudjelovati u radu EFSA-e kako bi pomogli zaštiti zdravlje Europljana.

Eurobarometar istraživanje o percepciji rizika iz hrane, naručeno od EFSA-e, provedeno među građanima Europske unije  u lipnju 2010., je pokazalo kako je velika većina građana iskazala svoje povjerenje u znanstvene stručnjake (74%), nacionalne agencije i EFSA-u (64%) kao izvor podataka o rizicima iz  hrane."
Novi mandat
Catherine Geslain-Lanéelle počinje  1. srpnja 2011. te  završava 30. lipnja 2016. godine.

 Cjelokupni ekspoze možete pročitati na: http://www.efsa.europa.eu/en/edinterviews/edcommentary.htm

 

 


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije Vijesti:

  • Novosti iz EFSA-e
    EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
    (27.10.11)
  • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
    (22.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
    (21.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
    (11.04.11)
  • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
  • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
    „Znanstvena neovisnost i integritet “
    (22.02.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
    (06.12.10)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
    (22.11.10)
  • Novosti iz EFSA-e
    15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
    (15.11.10)
  •