English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
06.12.10
Vijesti iz EFSA-e
Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane

EFSA je objavila rezultate novog istraživanja percepcije javnosti vezano uz rizike iz hrane koje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 26.691 osoba, starosti od 15 godina nadalje, u svih 27 članica EU.

Prvo Eurobarometar istraživanje rađeno je 2005. godine, te je ovo druga EFSA-ina studija ovakvog tipa. Ona pokazuje oko čega je zabrinuta europska javnost kada je u pitanju hrana i rizici iz hrane, kao i razinu povjerenja potrošača u državne institucije i agencije koje se bave ovom problematikom.

Rezultati istraživanja otkrivaju kako većina Europljana povezuje hranu i jelo s užitkom. Kada govorimo o zabrinutosti oko mogućih rizika iz hrane, potrošači su više zabrinuti zbog kemijskog onečišćenja hrane nego zbog kontaminacije bakterijama ili zbog pitanja zdravlja i prehrane. Istraživanje je također pokazalo kako većina Europljana ima povjerenja u nacionalne agencije za sigurnost hrane i Europsku agenciju za sigurnost hrane, kao izvor informacija o mogućim rizicima. 

„Razumijevanje percepcije potrošača o rizicima ključno je za pružanje pravovremene, jasne i učinkovite komunikacije o sigurnosti hrane. Otkrića Eurobarometra ističu važnost EFSA-inog rada i potvrđuju EFSA-u kao pouzdan izvor informacija. EFSA će iskoristiti te spoznaje i primijeniti ih u komunikaciji sa potrošačima." - istaknula je Catherine Geslain-Lanéelle, izvršna direktorica Europske agencije za sigurnost hrane.
U kontekstu drugih rizika koji mogu utjecati na njih osobno, više građana Europske unije ističe ekonomsku krizu (20%) i zagađenje okoliša (18%) kao vrlo vjerojatne da će utjecati na njihove živote u usporedbi s mogućim rizikom od štetnog utjecaja hrane na njihovo zdravlje (11%).

 

Sažetak istraživanja pročitajte ovdje:

http://www.efsa.europa.eu/en/factsheet/docs/sreporten.pdf

Cijelo izvješće Eurobarometar 2010. pročitajte ovdje:

http://www.efsa.europa.eu/en/factsheet/docs/reporten.pdf

 


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije EFSA novosti:

  • Novosti iz EFSA-e
    EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
    (27.10.11)
  • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
    (22.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
    (21.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
    (11.04.11)
  • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
  • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
    „Znanstvena neovisnost i integritet “
    (22.02.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
    (06.12.10)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
    (22.11.10)
  • Novosti iz EFSA-e
    15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
    (15.11.10)
  •