English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
28.09.10
Novosti iz EFSA-e
EFSA izdala znanstveno mišljenje o granicama laktoze kod netolerancije na laktozu i galaktozemije

Odbor za dijetetske proizvode, prehranu i alergije (NDA) Europske agencije za sigurnost hrane izdao je znanstveno mišljenje koje se odnosi na granice laktoze kod netolerancije na laktozu i galaktozemije.
Laktoza je disaharid sastavljen od glukoze i galaktoze i primarni je šećer u mlijeku sisavaca. Unesena laktoza hidrolizira se pomoću enzima laktaze na glukozu i galaktozu, koji se apsorbiraju. Ako je aktivnost laktaze mala ili je uopće nema, neprobavljena laktoza može izazvati simptome netolerancije na laktozu.
Odbor je zaključio kako se pojedinačne količine laktoze za osobe koje imaju netoleranciju na laktozu ne mogu odrediti zbog velikih varijacija u tolerancijama na laktozu kod pojedinaca.
Galaktozemiju izaziva nedostatak tri različita genetska enzima u metabolizmu galaktoze.
Točna granica galaktoze ispod koje nije otkriven štetan utjecaj, prema zaključku NDA Odbora, također se ne može odrediti.
Više o ovom pročitajte na: http://www.efsa.europa.eu/en/scdocs/doc/1777.pdf


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije EFSA novosti:

  • Novosti iz EFSA-e
    EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
    (27.10.11)
  • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
    (22.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
    (21.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
    (11.04.11)
  • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
  • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
    „Znanstvena neovisnost i integritet “
    (22.02.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
    (06.12.10)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
    (22.11.10)
  • Novosti iz EFSA-e
    15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
    (15.11.10)
  •