English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
28.07.10
Novosti iz EFSA-e
EFSA smanjuje prihvatljivi dnevni unos (ADI) za amarant, dopunjujući reevaluaciju azo bojila za hranu

Odbor za aditive Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA-e)  izvršio je procjenu sigurnosti amaranta, dopunjujući reevaluaciju svih azo bojila koja su odobrena za uporabu na području Europske unije.
Navedena reevaluacija, u skladu je sa zahtjevom Europske komisije, a  dio je trenutno aktualne reevaluacije sigurnosti svih aditiva u hrani odobrenih u EU.
Europska komisija je  zatražila od EFSA-e da procjenu azo bojila postavi kao prioritet, sugerirajući moguću vezu između određenih mješavina boja (uključujući azo bojila), konzervansa natrij benzoata i hiperaktivnosti kod djece.
Amarant je crveno azo bojilo koje se koristi za bojanje hrane kao što su aperitivi i riblja ikra. Nakon razmatranja svih dostupnih toksikoloških podataka, Odbor je zaključio kako bojilo nije genotoksično niti kancerogeno. Postavio je prihvatljivi dnevni unos (ADI) od 15mg/kg tjelesne težine po danu.
Više o svemu pročitajte na: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/ans100726.htm


Povratak Print Facebook Twitter

Pogledajte vezane članke iz kategorije EFSA novosti:

  • Novosti iz EFSA-e
    EFSA – dopuna savjeta potrošačima vezano uz konzumaciju klica i epidemiju koju je uzrokovala E. coli u Njemačkoj i Francuskoj
    (27.10.11)
  • EFSA objavila natječaj za članstvo u Znanstvenom vijeću i Odborima (11.05.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA objavila izvješće o monitoringu i procjeni izloženosti za akrilamid
    (22.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je dovršila procjenu 442 zdravstvene tvrdnje
    (21.04.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    EFSA je izdala savjet o smanjenju kampilobaktera u pilića
    (11.04.11)
  • Izvješće EFSA-e i ECDC-a o zoonozama u EU za 2009. godinu (30.03.11)
  • Izvršna direktorica EFSA-e Catherine Geslain-Lanéelle:
    „Znanstvena neovisnost i integritet “
    (22.02.11)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Novi rezultati EUROBAROMETAR istraživanja percepcije potrošača u Europskoj uniji o rizicima iz hrane
    (06.12.10)
  • Vijesti iz EFSA-e
    Završena prva faza opsežnog preispitivanja sigurnosti aroma
    (22.11.10)
  • Novosti iz EFSA-e
    15. znanstveni kolokvij: EFSA-in napredak u radu vezanom za rizike u nastajanju
    (15.11.10)
  •