English
Naslovna > EFSA
EFSA novosti
Salmonella i Campylobacter pokazuju značajnu razinu rezistencije na antimikrobna sredstva koja se koriste kod ljudi i životinja

Mogućnosti liječenja nekih najčešćih zaraza podrijetlom iz hrane su u padu, jer tipovi bakterija (tzv. "izolata") i dalje pokazuju otpornost na antimikrobne lijekove. Na primjer, izolati salmonele, rezistentni na različite lijekove, nastavljaju se širiti Europom. Također, u nekim državama članicama EU prijavljena je visoka razina rezistencije na antimikrobni ciprofloksacin kod izolata kampilobaktera u ljudi i životinja. Ovo su neki od rezultata najnovijeg Sažetog izvješća EU o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) zoonotskih bakterija i bakterija indikatora iz ljudi, životinja i hrane (EFSA-ECDC), koje analizira podatke iz 2013. godine.

Opširnije...
EFSA: Nema rizika za zdravlje potrošača od izloženosti bisfenolu A

Nakon sveobuhvatne ponovne evaluacije izloženosti bisfenolu A (BPA) i njegove toksičnosti, EFSA zaključuje kako BPA, pri trenutnim razinama izloženosti, ne predstavlja rizik za zdravlje potrošača bilo koje dobne skupine (uključujući nerođenu djecu, novorođenčad i mladež). Izloženost preko hrane ili kombinacije različitih izvora (hrane, prašine, kozmetike i termo papira) je znatno ispod sigurnosne razine (toleriranog dnevnog unosa - TDI).


Opširnije...
EFSA: Koji su rizici od konzumacije svježeg sirovog mlijeka?

Svježe sirovo mlijeko može sadržavati štetne bakterije koje mogu uzrokovati ozbiljne bolesti. Za smanjenje kontaminacije svježeg sirovog mlijeka neophodna je primjena dobre higijenske prakse na farmama, dok je održavanje hladnog lanca važno za sprječavanje ili usporavanje rasta bakterija u mlijeku. Međutim, ovi postupci nisu dovoljni kako bi se rizici isključili. Prokuhavanjem svježeg sirovog mlijeka prije konzumacije na najbolji način možemo uništiti bakterije koje uzrokuju bolesti. 

Opširnije...
EFSA: mrkva, lukovičasto i stabljičasto povrće - rizici od salmonele i drugih bakterija

Kontaminacija mrkve, lukovičastog (poput luka i češnjaka) i stabljičastog povrća (poput šparoga) norovirusom i bakterijama Salmonella, Yersinia, Shigella uzrokovana je okolišnim čimbenicima kao što su blizina farmi, pristup domaćih i divljih životinja područjima gdje se uzgaja povrće te korištenje onečišćene vode za navodnjavanje ili onečišćene opreme.

To su neki od zaključaka EFSA-inog znanstvenog mišljenja o čimbenicima rizika koji pridonose kontaminaciji mrkve,  lukovičastog i stabljičastog povrća u različitim fazama prehrambenog lanca. 


Opširnije...
EFSA donijela Znanstveno mišljenje o evaluaciji alergena porijeklom iz hrane, za potrebe označavanja

EFSA je ažurirala svoje znanstvene savjete o alergenima porijeklom iz hrane. EFSA-ino znanstveno mišljenje detaljno razmatra sve prehrambene proizvode i tvari koje mogu izazvati alergije, a čija prisutnost u hrani, u skladu sa zakonodavstvom  EU, mora biti označena  na proizvodu. To su žitarice koje sadrže gluten, zatim mlijeko, jaja, orasi, kikiriki, soja, riba, rakovi, mekušci, celer, lupina, sezam, gorušica i sulfiti.

Mišljenje se temelji na pregledu svih objavljenih podataka o učestalosti alergija porijeklom iz hrane u Europi. Za svaki prehrambeni proizvod ili tvar na EU popisu alergena, dana je informacija o: 

učestalosti alergija u općoj populaciji;

proteinima koji su identificirani kao alergeni u hrani;

križnim  alergijskim reakcijama; 

utjecaju tehnološkog postupka, hoće li hrana ili sastojak hrane izazvati alergiju;

metodama za otkrivanje alergena i hrane koja sadrži alergene, uključujući masenu spektrometriju  i DNK metode, kao i uobičajenom imunološkom pristupu;

određenim  dozama kojima se aktiviraju negativne reakcije kod osjetljivih pojedinaca.

Opširnije...
« 1 [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] »