|   SINJSKI ARAMBAŠI 
                      Pojam nematerijalna kulturna baština obuhvaća:  prakse, predstave, izrazi, znanje, vještine, kao i instrumente, predmete,  rukotvorine i kulturne prostore koji su povezani s tim, koje zajednice, skupine  i, u nekim slučajevima pojedinci, prihvaćaju kao dio svoje kulturne baštine. 
                        Nematerijalnu kulturnu baštinu, koja se prenosi  iz generacije u generaciju, zajednice i skupine stalno iznova stvaraju kao  reakciju na svoje okruženje, svoje uzajamno djelovanje s prirodom i svoju  povijest. Ona im pruža osjećaj identiteta i kontinuiteta te tako promiče  poštovanje za kulturnu raznolikost i ljudsku kreativnost. Više o nematerijalnoj kulturnoj baštini pročitajte na http://www.min-kulture.hr/nematerijalna_bastina  
                          Svojstvo kulturnoga dobra, na temelju stručnog vrednovanja i  prijedloga Povjerenstva za nematerijalnu kulturnu baštinu utvrđuje Ministarstvo  kulture. 					
                           
                      Sinjski arambaši  uvedeni su u Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske: 
                         
   
                        Ovim putem Hrvatska agencija za hranu zahvaljuje: 
                        -  Ministarstvu kulture Republike Hrvatske  na ustupanju teksta 
                        - Muzeju cetinske krajine na ustupanju slika  
                         
                      
                      Tekst iz Rješenja  Ministarstva kulture za uspostavljanje svojstva nematerijalnog kulturnog dobra,  Klasa: UP-Io 612-08/07-06/0321, Urbroj: 532-04-02-02/1-07-2, Zagreb,  25. rujna 2007. 
                      Priprema  tradicijskog jela sinjski arambaši (od tur. harami grešno, nedopustivo, razbojstvo i başi zapovjednik, poglavica; dakle-hajdučki  poglavica ) karakteristična je za prostor Cetinske krajine (oko gornjeg i  srednjeg toka rijeke Cetine između Dinare i Svilaje). Neizostavni su dio  jelovnika svih proslava, te se pripremaju za Božić, blagdan Velike Gospe,  svečani alkarski ručak, svadbe i u drugim prigodama. Poslužuju se i u bogatim i  u siromašnim domaćinstvima. 
                         
                        Tehnika zamatanja nadjeva te kuhanja u soku, poznata  je još iz rimskih vremena. No, punjenje kiselog kupusa svoj zamah dobiva u  srednjem vijeku u karolinškim samostanima na granici Francuske i Njemačke. U  naše krajeve dolazi preko anadolsko-turskog istoka koji ju je baštinio od  Bizanta. Osim zamatanja nadjeva u kiseli kupus, rabila se i vinova loza te  slatki kupus. Ova je slađa inačica zastupljenija prema istoku, dok je u našim  krajevima zastupljenija kiselija.  
                         
                        Pod nazivom "sarma" javlja se prvotno u  Mađarskoj i Slavoniji te se odatle širi prema jugu gdje nastaju razne inačice.  Jedna od njih su arambaši. Pretpostavlja se da je taj naziv došao tijekom  turskih osvajanja kada su arambašići postali sinonim otpora sinjskog puka prema  Turcima. Jelu koje su Sinjani preuzeli od Turaka dali su nove primjese te novo  ime i to: harambaša-hajdučki vođa.  
                         
                        Jelo se pripravlja od 1 kg svježeg goveđeg mesa isjeckanog  na sitne komadiće. Posebno se spravlja pešt od dvije kapule, 4-5 češnjeva luka,  15 dkg dimljene svinjske slanine i pola kitice petrisimula. Dodaje se biber,  sol, muškatni oraščić ( netko nadodaje   cimet i klinčiće ) te naribana korica jednog limuna. Sve se dodaje mesu  te se ono ostavlja da odleži jedan sat. Zatim se zavija u listove kiselog  kupusa. Na dno lonca ili bakre stavlja se komad goveđe kosti koja se pokriva  usitnjenim kiselim kupusom. Arambaši se poredaju i također  se prekriju  usitnjenim kiselim kupusom. Stavi se jedna žlica konšerve. Po mogućnosti se stavlja komad pršuta ili suhe junetine,  netko nadodaje i nekoliko sudžuka. Zaliju se vodom do visine arambaša i kuhaju dva sata. Ukoliko se čuvaju na  hladnom mjestu mogu ostati zdravi i do sedam dana.  
                         
                        Da je tradicija spravljanja ovog jela ostala  vrednovana i do današnjih dana dokazuje i "Arambašijada" -natjecanje  u najboljem spravljanju arambaša, koja se održava svake godine za vrijeme  manifestacije "Dani alke i Velike Gospe". 
					 |