Plant Stevia rebaundiana in Member States –

Information gathered from National Focal Points 

Request sent to Focal Points on 02 December 2009:  
Focal Point of the Croatian sent the following request:

Dear Focal Point,

The Croatian Food Agency (HAH) has received request for giving opinion, regarding possibility of usage of plant Stevia rebaundiana from competent authority. Also, we have information that French Food Safety Agency (AFSSA) has approved usage of Stevia sweetener with no less that 97% of rebaudioside, but also we have information that EFSA has received request regarding Stevia and that opinion should be published in first half of 2010.

Hence, I would like to ask you if it is possible to get some more information from EFSA Panel dealing with this issue. Is Stevia being considered as novel food or considered as sweetener, as it is in France? 

Also, we are interested in what way Stevia issue is solved in others member countries? Due to fact that we have certain period of time in which we should give our opinion, any information from EFSA would be very helpful.
Thank you very much in advance.

Kind regards,
Zorica

 

Zorica Jurković
Director 
Croatian Food Agency
I. Gundulića 36b
Cro-31 000 Osijek
Tel. 385(0) 31/227 600
       385(0) 31/214 900
Fax. 385(0) 31/214 901
zjurkovic@hah.hr
www.hah.hr
Replies received from National Focal Points
	Country
	Reply

	France
	Afssa has published altogether 4 opinions on Stevia:

12 Oct. 2007

http://www.afssa.fr/Documents/AAAT2006sa0231.pdf
11 Sep. 2008

http://www.afssa.fr/Documents/AAAT2008sa0108.pdf
30 Mar. 2009

http://www.afssa.fr/Documents/AAAT2009sa0012.pdf
19 Jun. 2009

http://www.afssa.fr/Documents/AAAT2009sa0119.pdf
The one in bold above is he only one that was placed on the IEP, since it is he only translated one. All the others are in French. Opinion of 30 Mar. 2009 is in favor of a temporary utilization (2 years) of this product, considered as a food additive. 



	Denmark
	Our expert on botanicals has informed that we don’t have any specific Danish RA on this topic. Furthermore, she noted that the French RA seems to have been made on the (almost) pure compound (95%) although an extract of the plant was used.

We can also add that Stevia Rebaudiana has been assessed earlier following concrete requests. These assessments were made in accordance with the Novel Food Regulation:
http://eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lang=en&ihmlang=en&lng1=en,da&lng2=da,de,el,en,es,fi,fr,it,nl,pt,sv,&val=236367:cs&page=

	EFSA
	EFSA’s RoQ is publicly:

http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/questionsListLoader?panel=ALL (ANNEX 1 AND ANNEX 2)

	Switzerland
	JECFA evaluated a Stevia-extract containing 95 % steviol glycosides (http://whqlibdoc.who.int/publications/2009/9789241660600_eng.pdf). Based on the JECFA-specification (http://www.fao.org/ag/agn/jecfa-additives/specs/monograph5/additive-442-m5.pdf) Switzerland can authorize steviol glycosides as a food additive according to art. 2 para. 1 of the food additive ordinance (SR 817.022.31; http://www.admin.ch/ch/d/sr/c817_022_31.html). Each application must be authorized even if a similar product was evaluated.

Here some information about Stevia on our website: http://www.bag.admin.ch/themen/lebensmittel/04861/04972/index.html?lang=de (only in German, French or Italian).

	Sweden
	In Sweden Stevia is considered as a sweetener, at the moment. We are waiting for the evaluation within EFSA and EU.

	Finland
	In Finland Stevia is considered as a novel food (not as a sweetener). 

	Spain
	In Spain, Stevia rebaundiana is not authorized for its usage as a sweetener, since it is not included in the Community List of additives. 

On the other hand, to our knowledge, it is under study in the EU as a novel food and novel food ingredient. 

	Germany
	The application of Stevia plant and leaves as novel food is pending. You will find more information on this topic on our website under the following address:
http://www.bfr.bund.de/cd/3862?index=83&index_id=5033

	Belgium
	Several dossiers concerning the use of Stevia rebaundiana have been submitted for authorisation procedure.

1. The stevia plant and dried leaves are considered as novel food in accordance with regulation EC n° 258/1997. An application has been made in Germany in the frame of an EU wide authorization procedure on novel foods. No decision has been taken so far. No scientific risk assessment is available yet. The Belgium legislation forbid the use of plant Stevia rebaudiana as or in food. 

2. The sweet extracts of stevia, rich in steviolglucosides (such as rebaudioside A and stevioside) are considered as sweeteners. Three applicants have submitted a dossier at the EU level within the framework of EU legislation concerning additives. A risk assessment of these three applications will be done at the same time by EFSA by spring 2010


