back to top

Okrugli stol naslovna

U Opatiji održan okrugli stol „Smanjenje udjela soli u pekarskim proizvodima“

18/12/2015 10:05

Okrugli stol pod nazivom „Smanjenje udjela soli u pekarskim proizvodima” održan je 30. listopada u Opatiji, u sklopu 10. hrvatskog i 8. međunarodnog kongresa „Brašno-Kruh ’15“, u organizaciji Hrvatske agencije za hranu i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te uz potporu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog društva za hipertenziju.

U okviru Okruglog stola održano je osam predavanja u kojima su predstavnici institucija nadležnih za implementaciju Strateškog plana za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli u RH 2015. – 2019. informirali prisutne o najnovijim aktivnostima po pitanju smanjenja udjela soli u kruhu i pekarskim proizvodima te smanjenju unosa soli u prehrani stanovnika RH, predviđenih Strateškim planom, donesenim od strane Ministarstva zdravlja te usvojenim u listopadu prošle godine od Vlade RH. Također su svoja iskustva iznijeli i hrvatski proizvođači koji su već započeli sa smanjenjem udjela soli u svojim proizvodima.

Događaju je prisustvovalo šezdesetak sudionika, predstavnika pekarske industrije i ostalih zainteresiranih, koji su svojim aktivnim sudjelovanjem potaknuli konstruktivnu raspravu iz koje su proizašli zaključci i preporuke za daljnju implementaciju Strateškog plana.

Prezentacije s Okruglog stola:

Inicijative za smanjenje prekomjernog unosa kuhinjske soli – svijet & RH – Andrea Gross-Bošković, Hrvatska agencija za hranu

Provedba Strateškog plana smanjenja prekomjernog unosa soli – doc. dr. sc. Ranko Stevanović, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Reformulacijom recepture kruha i pekarskih proizvoda do smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli – dr. sc. Vedran Poljak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Poticanje proizvodnje hrane s manjim udjelom kuhinjske soli u prehrambenoj industriji – dr. sc. Sanja Kolarić Kravar, Ministarstvo poljoprivrede

Low salt diet: a favorable view – prof. dr. sc. Bojan Jelaković, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Procjena prihvatljivosti kruha sa smanjenim udjelom soli kod adolescenata i odraslih osoba – Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić- Nehaj

Iskustvo pekarske industrije u pogledu smanjenja udjela soli u kruhu – Zvijezdana Horvat-Štefulj, Čakovečki mlinovi d.d.

Dobra praksa smanjenja udjela soli u pekarskim proizvodima – Rajka Turčin, Kvasac d.o.o.

Preporučite nas: