back to top

Microbes

EFSA i ECDC upozoravaju: antimikrobna rezistencija raste u EU

12/02/2016 13:56

U najnovijem izvješću o antimikrobnoj rezistenciji (AMR) bakterija uzročnika zoonoza navodi se kako u Europi bakterije u ljudima, hrani i životinjama i dalje pokazuju otpornost na najčešće korištena antimikrobna sredstva. Znanstvenici upozoravaju da je otpornost na ciprofloksacin, značajno antimikrobno sredstvo za liječenje infekcija u ljudi, vrlo visoka kod Campylobacter spp., što utječe na smanjenje mogućnosti učinkovitog liječenja teških infekcija koje se prenose hranom. Također, naglašavaju kako se multirezistentne bakterije roda Salmonella nastavljaju širiti diljem Europe.

Rezultati posljednjeg godišnjeg europskog izvješća EFSA-e i ECDC-a iznova ističu kako antimikrobna rezistencija predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje ljudi i životinja. Taj je rizik identificiran kao glavni prioritet u političkom programu za sigurnost hrane Europske komisije.

Vytenis Andriukaitis, povjerenik EU za zdravstvo i sigurnost hrane, navodi: “Svake godine u EU oko 25 000 smrtnih slučajeva ljudi posljedica su infekcija uzrokovanih bakterijama otpornim na određena antimikrobna sredstva, no prijetnja nije ograničena samo na Europu. To je globalni problem koji zahtijeva globalno rješenje.“

U izvješću se navodi kako, osim visoke razine otpornosti koja se javlja diljem Europe, postoje značajne regionalne razlike. Najviše razine antimikrobne rezistencije uočene su u istočnoj i južnoj Europi. Marta Hugas, voditeljica EFSA-inog Odjela za biološke opasnosti i kontaminante, naglašava: “U sjevernoj Europi bakterije podrijetlom iz peradi pokazuju manju otpornost, što se posebno odnosi na zemlje s malom potrošnjom antimikrobnih sredstava u životinja.”

Neki od glavnih zaključaka izvješća su:

  • Kod bakterija roda Campylobacter, koje uzrokuju najčešće prijavljivanu bolest uzrokovanu hranom u EU – kampilobakteriozu, otkrivena je otpornost na često upotrebljavana antimikrobna sredstava. Visoka do osobito visoka otpornost na ciprofloksacin opažena je kod bakterija podrijetlom iz brojlera (69,8 %), kao i kod bakterija podrijetlom iz ljudi (60,2 %). Kod brojlera je, također, prijavljena izrazito visoka otpornost na nalidiksičnu kiselinu i tetracikline.

 

  • Za bakterije roda Salmonella, koje uzrokuju drugu najčešće prijavljivanu bolest uzrokovanu hranom – salmonelozu, otkrivena je otpornost na često upotrebljavana antimikrobna sredstva kod ljudi (tetraciklini 30 %, sulfonamidi 28,2 %, ampicilin 28,2 %) i peradi. Prevalencija otpornosti na više lijekova visoka je u bakterija kod ljudi (26 %), a osobito visoka kod brojlera (24,8 %) i purećeg mesa (30,5 %). Pojedini su sojevi bakterija roda Salmonella, kao što su Salmonella Kentucky i Salmonella Infantis, pokazali visoku razinu otpornosti na ciprofloksacin i osobito visoku otpornost na više lijekova.

 

Više informacija možete pročitati ovdje, a izvješće u cijelosti dostupno je u nastavku:

Skupno izvješće Europske unije o antimikrobnoj rezistenciji zoonotskih i indikatorskih bakterija iz ljudi, životinja i hrane za 2014. godinu

Preporučite nas: